1. Haberler
  2. Yaşam
  3. COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ UZMANI ATA BARIŞ KİPER İLE SÖYLEŞİ

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ UZMANI ATA BARIŞ KİPER İLE SÖYLEŞİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara merkezli Coğrafi Bilgi Sistemleri uzmanı Ata Barış Kiper, Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım bölümünden mezun olduktan sonra coğrafya alanında uzmanlaşarak 10 yılı aşkın bir süredir sektörde faaliyet gösteriyor. Harita koleksiyonculuğu hobisine çocukluğundan başlamış olan Kiper, coğrafi bilgi sistemleriyle tanışmasıyla bu alana olan ilgisini keşfetti.

Coğrafi Bilgi Sistemleri nedir sorusuna Kiper, gerçek dünyadaki sorunları çözmek, bilgiyi görselleştirmek ve konumsal veriyi kullanarak analiz yapmak amacıyla kullanılan bir bilgi sistemi olduğunu açıkladı. Bu sistem, sahadan elde edilen verileri haritalar üzerinde işleyerek kullanıcılara bilgi sunma sürecini içeriyor.

Kiper’in geçmişteki çalışmalarından biri, Tanap Doğalgaz Hattı projesinde halkla ilişkiler sorumlusu olarak görev almasıydı. Bu deneyim, coğrafi bilgi sistemlerinin uygulamalı yönüyle tanışmasına neden oldu. Jeolojik araştırmalar Derneği ile yaptığı çalışmalar ve çeşitli sektörlerdeki deneyimleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri uzmanlığına adım atmasında etkili oldu.

Şu anda, Kiper mekansal planlama adında bir firmada coğrafi bilgi sistemleri uzmanı olarak görev yapıyor. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Su Yönetimi Genel Müdürlüğü bünyesinde ulusal su bilgi sistemi projesinde yer alarak sektöre katkı sağlıyor.

Kiper, meslektaşlarından ve rakiplerinden farkını, coğrafi bilgi sistemleriyle ilgili yazılım projelerine katılması ve doğa bilimleriyle ilgili konularda sürekli kendini geliştirmeye odaklanmasıyla belirtiyor. Bilgisayar bilimleri alanındaki eksikliklerini fark edip bu alanda daha fazla bilgi sahibi olma çabasını vurguluyor.

Geleceğe dair hedeflerini paylaşan Kiper, coğrafi bilgi sistemlerinin giderek önem kazandığını ve verinin gücünün arttığını belirtiyor. Bu nedenle, coğrafi veri üretimine önem veren kurumlar tarafından CBS uzmanlarının talep edildiğini ve bu alandaki çalışmaların 2025’te daha da artmasını bekliyor.

Kiper, teknolojiyle yakından ilişkili olan coğrafi bilgi sistemlerinin, metaverse gibi gelecek teknolojilerinde de etkili bir rol oynayacağını öngörüyor. Bu bağlamda, sektördeki gelecek vadeden teknolojilere dair sürekli bilgi sahibi olmanın önemine vurgu yapıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir