Yurt Dışından Getirilen Eşyalara Uygulanan Vergi Oranları Değişti: E-Ticarette Yeni Vergi Düzenlemesi

 Yurt Dışından Getirilen Eşyalara Uygulanan Vergi Oranları Değişti: E-Ticarette Yeni Vergi Düzenlemesi

Yurt Dışından Gelen Ürünler İçin Vergi Düzenlemesi: Yeni Oranlar ve Sınırlar

Yurt dışından gelen ürünlere uygulanan vergi oranlarında önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre, 30 euroyu geçmeyen eşyalar için vergi oranları Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde %30, diğer ülkelerden gelmesi halinde ise %60 olarak belirlendi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat geçtiğimiz günlerde e-ticaretle ilgili yeni tedbirler alınacağını duyurmuştu. Bolat, özellikle Çin’deki bazı internet sitelerinden ucuza ürün getirilip satılmasına ilişkin olarak, “Gerekli kararları da aldık, yakında göreceksiniz.” demişti.

Bu açıklamanın ardından, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen ürünlerden alınacak vergi oranı değişti. Alınan kararlarla birlikte yurt dışından alışverişin limiti sınırlanırken vergi oranları da artırıldı.

Gümrük Muafiyet Sınırı 150 Eurodan 30 Euroya Düşürüldü

Yurt dışı alışverişlerde gümrük muafiyet sınırı 150 eurodan 30 euroya düşürüldü. Ticaret Bakanlığı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, alınan kararın imalatçı ve satıcı, esnaf ve KOBİ’ler için istihdamı ve üretimi destekleyici olduğu vurgulandı.

Yurt dışından gelen eşyalara uygulanan vergiler %100 oranında artırıldı.

30 Euroyu Aşmayan Eşya ile 1.500 Euroyu Aşmayan İlaçlar İçin Vergi Düzenlemesi

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda yapılan değişiklikle e-ticarette 30 euroyu aşmayan eşyalar ve 1.500 euroyu aşmayan ilaç cinsi eşyalar için vergi düzenlemesi yapıldı.

  • AB Ülkelerinden Gelen Eşyalar: 30 euroyu aşan değere sahip eşyalar için vergi oranı %20’den %30’a yükseltildi.
  • Diğer Ülkelerden Gelen Eşyalar: 30 euroyu aşan değere sahip eşyalar için vergi oranı %30’dan %60’a çıkarıldı. Bu düzenleme, özellikle Çin merkezli AliBaba, AliExpress, DHgate, GeekBuying ve Temu gibi portalları hedef alıyor.
  • Özel Tüketim Vergisi (ÖTV): ÖTV kapsamındaki eşyalarda ise bu oranlara ek olarak %20 oranında vergi tahsil edilecek.

Karar, 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

Vergi Oranları Değişti

Resmi Gazete’de yayınlanan 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulanması hakkında kararda değişiklik yapılmasına dair kararla birlikte yurt dışından getirilen eşyaların maktu vergi oranları değiştirildi.

Tarife Kontenjanı Getirildi

Cumhurbaşkanı kararına göre yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında tarife kontenjanı uygulaması getirildi.

AB’den Geldiğinde %30, Diğer Ülkelerden Geldiğinde %60

Yayınlanan Gümrük Kanunu kararında şu ifadelere yer verildi:

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 euroyu geçmeyen eşya ile kıymeti 1.500 euroyu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden; Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde %30, diğer ülkelerden gelmesi halinde %60, 6 Haziran 2002 tarihli ve 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave %20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilecek. Aynı Kararın 126. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “150” ibaresi “30” şeklinde değiştirilmiştir.

Bu düzenlemelerle birlikte yurt dışından alışveriş yapan tüketicilerin vergi maliyetlerinde önemli artışlar olacak. Bu durum, özellikle düşük maliyetli ürünlerin alımında etkisini gösterecek.

 

Haber kaynağı : https://www.ensonhaber.com

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Yorum Yap