JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİNİN GÖREVLERİ…NAZİRE İMRE ANLATIYOR

 JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİNİN GÖREVLERİ…NAZİRE İMRE ANLATIYOR

Seyircilere Merhaba! Bu günkü konuğumuz A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı Nazire İmre. İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden mezun olan İmre, 99 ve 2000 yıllarında ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle kendi alanında iş bulamayarak ücretli öğretmenlik yapmaya başladı. Ancak, 2012 yılında çıkan iş sağlığı ve güvenliği yasası ile birlikte kendi sektöründe uzmanlık kazanma hakkını elde etti.

İmre, yasanın verdiği hakları kullanarak çeşitli kurslara katıldı ve C sınıfı uzmanlığına giriş yaptı. Daha sonra özel sektörde çalışmaya başlayan İmre, kısa sürede A sınıfı uzman belgesi alarak çok tehlikeli alanlarda çalışabilme yetkisi kazandı. Bu süreçte kendi firmasını kurup yer bilimleri faaliyetlerine devam etti.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda ülkedeki eksikliklere dikkat çeken İmre, işverenlerin bu hizmetlere sadece ceza almamak için değil, çalışanlarını gerçekten korumak amacıyla yaklaşmaları gerektiğini vurguladı. İmre’nin firması, çeşitli sektörlerden gelen müşterilerin taleplerini karşılamak üzere iş sağlığı, güvenliği ve çevre danışmanlığı hizmetleri sunmaktadır.

Ancak, İmre, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının genellikle suçlu olarak görüldüğü bir durumu da dile getirdi. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasında belirtildiği üzere, uzmanların işverene rehberlik ve danışmanlık yapma sorumluluğu bulunduğunu belirten İmre, bu durumun genellikle anlaşılmadığını ve uzmanların haksız yere suçlandığını ifade etti.

İmre’nin iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının genellikle günah keçisi olarak ilan edildiği konusundaki endişelerine ek olarak, ücret skalalarının düşüklüğü ve yeni İSG katip sistemi ile ilgili yaşanan sıkıntılara da değindi. İmre, bu konularda çözüm bulunması ve işverenlerle yapılan sözleşmelerin daha sağlıklı bir zeminde gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu.

Bu sohbetin ardından İmre, iş sağlığı ve güvenliği konularında toplumun bilinçlenmesi, eğitimlerin yaygınlaştırılması ve yasal düzenlemelerin iyileştirilmesi gerektiği mesajını izleyicilere iletti. İmre, bu alanda yapılan iyileştirmelerin sadece işverenlere değil, tüm topluma fayda sağlayacağını ve iş kazalarının azalmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Yorum Yap